logo

Geen BTW op zilver omzeilen

De regeling van BTW op zilver in Nederland is een complexe regeling die door zelfs de meeste BTW deskundigen niet wordt begrepen.

Goud 0%

Om te beginnen met het makkelijkste: op beleggingsgoud wordt geen BTW geheven. Dat zijn dus baartjes van 1 gram tot 12,5 kilo die zijn bestemd als belegging. Ook de zogenaamde Bullion-munten waarvan de waarde ongeveer gelijk is aan de goudwaarde (zoals het gouden tientje of de ounce-munten) vallen onder dit 0% tarief.
Echter indien het goud is verwerkt, bijvoorbeeld tot juwelen, dan geldt het hoge tarief van 21%. Pas dus op met het kopen van gouden 22-karaats armbanden bij de Turkse juwelier; als u die 1 minuut later weer terug wil verkopen bent u minimaal 21% armer.

Zilver 21% of 6% of 0%

In Nederland geldt de volgende regeling. Let op; in andere (europese) landen verschilt deze regeling en ook de tarieven.

In beginsel wordt over al het zilver het hoge tarief van 21% geheven. Op baren voor belegging, op juwelen, op zilver bestek, op alles.

Uitzondering 1:
Als u van een particulier koopt (en dus niet van een onderneming) dan wordt er geen BTW geheven. Het nadeel is dat u geen enkele garantie heeft.

Uitzondering 2:
Als u koopt van een handelaar in tweedehands goederen (zoals een muntenhandelaar) dan valt het zilver in de marge-regeling. De handelaar moet dan 21% BTW afdragen over het verschil tussen de inkoopprijs en de verkoopprijs. Dit BTW-bedrag wordt niet op de factuur vermeld.

Uitzondering 3:
Beleggingsmunten zoals de maple-leaf vallen in beginsel onder de marge-regeling, maar de importeur betaalt het lage tarief (6%) en dat wil hij graag terugzien bij verkoop. Daarom is de bruto opslag bij nieuwe munten vaak 25%.

Uitzondering 4:
Papieren zilver. U koopt via uw beleggingsrekening een ETF die de waarde van het zilver volgt. Het zilver wordt (in New York of Londen) bewaard in een douane-depot waar geen BTW wordt geheven. Het nadeel is dat bij een ineenstorting van ons financiële systeem u niet meer aan dit papieren zilver kunt komen.

Inkomstenbelasting

U moet over de waarde van uw beleggingen vermogensrendement-heffing betalen. Muntverzamelingen zijn vrijgesteld van deze heffing. Maar baren goud en zilver zijn beleggingen en deze vallen wél onder de vermogens-rendement heffing. U betaalt ongeveer 1,62% per jaar van de waarde van uw beleggingen aan de belastingdienst. Na 10 jaar is dat in totaal 16,2 %

 

SM