logo

Vals goud

Hoe herken je vals goud

Er zijn diverse kenmerken om te zien of de voorwerpen die je hebt van goud zijn of dat het gaat om verguld metaal. Het belangrijkste is dat gouden voorwerpen zijn voorzien van keurmerken. Die keurmerken vertellen je of het voorwerp 14-karaats (585) is of 18-karaats (750).
Daarnaast is het soortelijk gewicht een belangrijk kenmerk. Goud is een zeer zwaar metaal en er zijn vier andere metalen die een hoog soortelijk gewicht hebben.

Soortelijk gewicht

Het soortelijk gewicht van goud is 19,2 gram per cm3. Als je een goudbaartje wil vervalsen, dan maak je die van een ander metaal en je doet er een dun laagje echt goud omheen. Dan gebruik je daarvoor een ander metaal dat goedkoper is dan goud. Iridium, Platina en Uranium zijn ook zeer zware metalen, maar Uranium is radio-actief en Iridium en Platina zijn duurder dan goud. Er blijft er maar een over en dat is Wolfraam (Tungsten) dat hetzelfde soortgelijk gewicht heeft als goud.

Good Delivery goudbaren

De internationale goudhandel is gestandaardiseerd op baren van 400 troy-ounces (ongeveer 12,5 kilo). Het bekende Fort-Knox in America ligt er vol mee. De schok was groot toen in 2009 bleek dat er aan China goudbaren waren geleverd die waren gemaakt van Wolfraam met een dun laagje goud er omheen. Ze hadden hetzelfde formaat en hetzelfde gewicht als echte goudbaren. De goudbaren bleken afkomstig uit Fort Knox. Het ging om duizenden goudbaren die in Amerika waren gemaakt.

Ook in Londen werd aan een goudhandelaar een goudbaar van een kilo verkocht. De goudhandelaar was achterdochtig omdat de goudbaar 2 gram te licht was. De baren van 1 kilo worden meestal gebruikt bij particulieren. Het bleek dat een originele goudbaar was uitgeboord en dat de boorgaten waren opgevuld met staafjes Wolfraam.

Echtheidgarantie

Goudbaren worden tegenwoordig geleverd met een certificaat van echtheid en ze zijn gesealed in een genummerde verpakking. Het wordt daardoor onmogelijk gemaakt om een goudbaar nog op gewicht te testen, want daarvoor moet de verpakking worden verwijderd. Gewicht is het belangrijkste kenmerk.

De foto's

vals goud goudbaar gevuld met tungsten wolfraam

Bovenstaande baartjes van 10 ounce (311 gram) zijn gemaakt om beleggers op te lichten. Om dit soort baren te maken is een technisch moderne fabriek nodig.

valse kilobaar goud soortelijk gewicht wolfraam en goud vals goud uit zwitserland
Bovenstaande goudbaar betreft een originele Zwitserse goudbaar die is uitgeboord en gevuld met staafjes Wolfraam (Tungsten).

 

SM