logo

Zilver ETF instroom

Fysiek zilver wordt belast met 21% BTW omdat de overheid van mening is dat zilver geen belegging is maar een industrieel metaal. Vanwege die 21% (die je bij verkoop niet terug krijgt) verkiezen veel particulieren de zilver ETF's die je via je beleggingsrekening kunt aankopen. Die ETF's worden niet belast met BTW omdat de beleggingsinstelling het zilver opslaat in kluizen op een douane gebied.

Op onderstaande grafiek kun je zien of beleggers zilver kopen of verkopen. De holdings zijn het totaal aan opgeslagen miljoenen ounces van 31,1 gram.

Om dit in perspectief te plaatsen: elk jaar halen we ongeveer 840 miljoen ounces zilver uit de grond. Er ligt nu in die douane-vrije kluizen ongeveer dezelfde hoeveelheid die men in twee jaar uit de grond haalt. In 2020 is circa 50% van de uit het grond gehaalde zilver naar die kluizen verhuisd.

silver etf inflow

Goud (zie onderstaande grafiek) wordt veel meer opgeslagen in kluizen van (centrale) banken en thuis in de vorm van baartjes, munten en juwelen. Toch zien we in 2020 een groei van 100 naar 159 miljoen ounces goud dat in de vorm van ETF's is opgeslagen.

gold etf inflow

De australische Perth mint maakt zilveren munten van 1 ounce. In de laatste 12 maanden maakte men down-under ongeveer 15 miljoen munten van 1 ounce. Tel daarbij het aantal 1-ounces die worden gemaakt in de US-Mint (22,5 miljoen ounces) en de maple-leafs uit de Canadese munt ( 29 miljoen ounces) en je komt op circa 67 miljoen ounces zilver die verdwijnen in de huizen van de particulieren; dat is (67/840)= 8% van al het zilver dat uit de grond wordt gehaald.
Het silverinstitute schat dat elk jaar 185 miljoen ounces in de vorm van munten en baren bij de beleggers terecht komt. Dat zou dan betekenen dat er dik 118 miljoen ounces in de vorm van kilobaren bij de beleggers terecht komt. Samen is dit (185/840) = 22% van al het uit de grond gehaalde zilver.
De industrie gebruikt jaarlijks 575 miljoen ounces (68% van al het zilver dat uit de grond komt).

perth mint silver sales

India heeft geen zilvermijnen en al het zilver dat India consumeert wordt geimporteerd. Ongeveer 4,2 duizend ton = 4.200.000 kilo = 135 miljoen ounces = 16 % van al het zilver dat uit de grond komt.

Dus van al het zilver dat uit de grond komt (840 miljoen ounces) gaat er 135 naar India, 185 naar munten en baren, 450 naar de ETF's en 575 naar de industrie. Er is dus een tekort van 505 miljoen ounces zilver in 2020.

india silver imports

Een geheel ander verhaal is de waarde van het goud, vergeleken met de waarde van aandelen. Toen in 1913 de goudstandaard werd losgelaten (je kunt dus niet meer vanaf 1913 fysiek goud opeisen in ruil voor je papieren bankbiljetten) werd de waarde van het goud volatieler. Na de grote beurscrashes van de jaren 1930 en 1980 stond de goudprijs op een hoogtepunt.
Er zijn boze tongen die beweren dat ons nu weer een enorme beurscrash te wachten staat; nog groter dan die uit de jaren 1930. Dat zou dan betekenen dat de onderstaande grafiek naar beneden gaat.

 

SM