logo

Gerecycled goud en zilver en het milieu

Het uit de grond halen van goud en zilver kost heel veel energie. Omdat het op grote diepte graven naar edelmetaal gepaard gaat met hoge veiligheidsrisico's zien we dat de mijnbouwondernemingen steeds meer overschakelen naar onbemand graven. Met behulp van X-Ray kan men meteen zien waar de rijke aders lopen en de onbemande graafmachines zijn ook compacter waardoor er minder grote gangen hoeven te worden gegraven.

Op termijn zien we dat de factor arbeid afneemt en de factor energie toeneemt. Uiteindelijk zal de kostprijs van het goud en zilver tenderen naar de prijs van de energie die het kost om het uit de grond te halen.

In een ton (duizend kilo) gesteente (meestal keihard graniet) zit maar een paar gram goud. Vaak in de vorm van geoxideerd goud. Het gesteente wordt heel fijn gemalen en er wordt een modder van gemaakt. In een extreem snel draaiende centrifuge zakt het zware materiaal meer naar onderen. Met behulp van uiterst giftige chemicaliën wordt de goud-oxide omgezet naar goud. Er komt een metaallegering uit (vaak zink en zilver, of lood en zilver of goud en zilver) die daarna weer met andere chemicaliën wordt gezuiverd.

Zilver is meestal een bij-product van de loodmijnen, de zinkmijnen, de kopermijnen of de goudmijnen.

Je begrijpt het waarschijnlijk al: het mijnen van goud en zilver is een enorm vervuilend en verspillend proces.

Het spreekt voor zich dat het veel schoner is om oud goud of oud zilver om te smelten. Van een aantal metalen is bekend hoeveel procent het energieverbruik is van gerecycled metaal t.o.v. nieuw metaal:
Koper 37%
Nikkel 9%
Goud 3,6%
Zilver onbekend omdat het een bij-product is.

De CO2 footprint van gerecycled t.o.v. nieuw is:
Koper: 35%
Nikkel 10%
Goud 1,8%
Zilver onbekend

Vanwege bovenstaande grote besparingen, stappen diverse juwelenmakers momenteel over naar gerecycled materiaal. En ze gebruiken dit ook als marketing-boodschap om hun juwelen ook te kunnen verkopen aan mensen die een oog voor het milieu hebben.

En ook jij kan een positieve bijdrage aan het milieu leveren door je oude tafelzilver of je oude ringen om te laten smelten.

Above ground stocks

Hoeveel goud en zilver is er wereldwijd beschikbaar (in het Engels: above ground stocks).
Er is momenteel circa 190.000 ton goud boven de grond. Ongeveer de helft in de vorm van sieraden en baartjes en munten bij particulieren en de andere helft in de vorm van goudbaren in de kluizen van centrale banken, bewaarders voor ETF's en Futures.
Er is momenteel circa 1.600.000 ton zilver boven de grond. Daarvan is ongeveer 90% in de vorm van eetgerei, sieraden, munten en baartjes in handen van particulieren (heel veel in India) en circa 10% in de vorm van zilverbaren in de kluizen van bewaarders voor ETF's en Futures. Centrale banken hebben al circa 10 jaar geen zilver meer als monetair metaal.

De verhouding goudbaren : zilverbaren is ongeveer 1:2. In de kluizen van de bewaarders ligt dus in kilogrammen gemeten tweemaal zoveel zilver als goud. En toch is de goudprijs circa 90 maal zo hoog dan de zilverprijs. Dit betekent dat goud 45 maal te duur is ten opzichte van zilver.

De verhouding goud : zilver (inclusief juwelen bij particulieren) is 190.000 ton : 1,6 miljoen ton ofwel 1: 8,5. Er is dus boven de grond circa 8,5 maal zoveel zilver dan goud en toch is de goudprijs circa 90 maal zo hoog dan de zilverprijs. Dit betekent dat goud 11 maal te duur is ten opzichte van zilver.

Dat zilver in de vorm van juwelen, bestek, particuliere baartjes en munten komt in praktijk niet snel beschikbaar. Het moet worden gesmolten en gezuiverd (geraffineerd) en dat proces duurt circa 3 weken. Als iedereen dat opeens tegelijk wil doen (zoals in 1980) dan heeft de raffinaderij de capaciteit niet en dan kunnen wachttijden oplopen tot vele maanden.

De goudprijs bevindt zich (augustus 2020) op een absoluut hoogte punt. De zilverprijs bevindt zich nog slechts op 50% van het hoogtepunt. De onderwaardering van zilver (lees hierboven) is factor 11 tot 45 (afhankelijk van hoe je redeneert).

Beredeneerd vanuit beschikbaarheid is zilver op dit moment zeer goedkoop en goud is heel duur. Maar er zijn ook andere redeneringen. Zoals:

1. Wordt goud het fundament onder de nieuwe wereldvaluta? In dat geval stijgt de prijs van 2.000 naar 20.000 per troy ounce.
2. Wordt goud geconfisceerd? In dat geval betaalt de nationale bank u € 2.000 en een maand later is de waarde opeens € 20.000
3. Komt er een heffing op het verkopen van goud? In andere landen bestaat die heffing reeds. Bijvoorbeeld in Indonesië moet u 3% heffing betalen aan de goudopkoper. In geval van een valutaire reset wordt die heffing waarschijnlijk 90% in europa.
4. De overheid focust alleen op goud en niet op zilver. Dit wordt officieel namelijk gezien als industrieel metaal en niet als monetair metaal (wat het natuurlijk wél is). Zilver blijft buiten schot van extra heffingen maar blijft wél onderworpen aan 21% BTW.
5. Op de wereldmarkt stijgt zilver mee met het goud, maar met een kleiner percentage. Bijvoorbeeld: Goud stijgt 1000% en zilver slechts 500%. Maar netto houdt u dan aan zilver toch 5 maal meer waardestijging over dan van goud.
6. Op de wereldmarkt stijgt zilver mee met het goud, maar met een hoger percentage, want dit is het nieuwe "private gold". Echt goud voor de centrale banken en zilver voor de particulieren. Goud stijgt 1000% en zilver stijgt 2000%. Een kilo zilver gaat dan € 15.000 kosten en een oude Juliana zilveren gulden wordt dan € 70 waard.

 

 

SM