logo

De volgende beurscrash

24 augustus 2015

Op 24 augustus 2015 vond er een mini-crash plaats die aantoonde hoe het gedrag van ETF's is tijdens een crash.
Bij opening van de beurs (NYSE) stonden maar liefst 1278 beursfondsen meer dan 5% lager (dan het slot van de vorige dag). De NYSE (New York Stock Exchange) stopte automatisch de handel in deze fondsen. Echter, de ETF's werden niet gestopt en zij gingen door in de handel. Maar de ETF's wisten niet welke de openingskoers van de onderliggende 1278 beursbedrijven zou zijn. Daarom kozen de ETF beheerders er voor om de bied-koers maar liefst 35% onder de laatst bekende koers te zetten.
Op 6 mei 2010 had zich namelijk een vergelijkbare situatie voorgedaan en toen had het bestuur van de NYSE besloten dat alle transacties die 40% of meer in waarde waren gedaald, werden teruggedraaid.
Dat risico van terugdraaien wilden de beheerders niet lopen en daarom kozen ze veilig voor 35% korting.
Ook ETF's die een zeer hoge Morningstar rating hebben werden met 35% korting ingekocht.

Toename van het aantal ETF's

Het aantal genoteerde ETF's is enorm toegenomen. Zolang de aandelenhandel normaal verloopt bieden ze heel veel voordelen aan beleggers. Met een druk op de knop kun je in een fractie van een seconde deelnemen in een mandje aandelen van tientallen tot honderden ondernemingen. Het aantal genoteerde ETF's en het handelsvolume in ETF's is na 2015 enorm toegenomen. Op gewone handelsdagen is het aantal computergestuurde beurstransacties (door de ETF beheerders) vaak 90% en het aantal echte transacties (door beleggers) 10%.

Faillisementsregeling

Indien een beheerder van een ETF failliet gaat, dan heeft de belegger recht op de onderliggende aandelen. Dat klinkt mooi, maar we zijn met ETF's gewend om in een fractie van een seconde zaken te doen. De liquidatie van een ETF in de vorm van uitdeling van de onderliggende aandelen is technisch onmogelijk. Hoe moeten al die fracties van aandelen (wereldwijd) naar de individuele effectenportefeuilles worden overgemaakt? Een aandeel is niet in fracties genoteerd maar in hele aandelen. Bovendien rekenen de banken honderden euro's voor de overdracht van effecten. De afwikkeling van een faillisement zal maanden zoniet jaren duren. Die fractie van een seconde is wel een hele grote discrepantie van de maanden tot jaren.
De belegger heeft echter niet alleen ETF's in de portefeuille maar ook andere beleggingen. Er vinden daardoor gedwongen verkopen plaats omdat de bank vereist dat tekorten dezelfde dag worden aangezuiverd. Hierdoor vindt er vervolgens weer een volgende verkoopgolf plaats.

Valt Blackrock om?

De grootste ETF provider wereldwijd is Blackrock. Onder de naam van Ishares heeft Blackrock zeer veel ETF's genoteerd. De meeste met fysieke dekking van de onderliggende beleggingen. Bijvoorbeeld de Ishares fysiek goud ETF.
Het businessmodel van Blackrock is gebaseerd op groei en op reguliere handel. Een marktsituatie van een implosie (tegengestelde van groei) en een crash (geen reguliere handel mogelijk) op een zelfde moment kunnen de ETF providers niet aan. Daarvoor hebben ze onvoldoende liquiditeit. Wat gebeurt er dan met jouw 132,673 ETF's Ishares Fysical gold?
Waar ligt dat goud? Kunnen ze 132,673 gram naar je toesturen of krijg je een standaard baar van 31 kilogram toegezonden? De uitlevering van de onderliggende waarde kun je bij het omvallen van Blackrock wel vergeten. Er wordt een leger aan dure advocaten ingehuurd en uiteindelijk na maanden of jaren krijg je een financiƫle tegemoetkoming die slechts een fractie bedraagt van de waarde vanjouw 132,673 gram puur goud.
Tijdens de laatste beurscrash liet de Amerikaanse overheid de grote bank Lehmann Brothers gewoon omvallen. De afwikkeling van het faillisement is nog steeds niet afgerond.
Dus waarom laten ze deze keer Blackrock ook niet gewoon omvallen? En hoe lang mag jij dan op je centen wachten?

Koop fysiek goud

Goud is een lange termijn belegging. Tijdens het lange bezit van je goud vinden er gegarandeerd een of meer beurscrashes plaats. Dan kun je niet rustig genieten van je bezit als je jouw 5% van je belegde vermogen in goud ETF's hebt belegd. Want dan kelderen je aandelen en tegelijkertijd verdampt je goud. Koop goud als een verzekering voor zware tijden en koop het altijd fysiek; in baartjes of troy-ounce munten of gouden tientjes.

 

SM