logo

Geen BTW op zilver omzeilen

De regeling van BTW op zilver in Nederland is een complexe regeling die door zelfs de meeste BTW deskundigen niet wordt begrepen.

Goud 0%

Om te beginnen met het makkelijkste: op beleggingsgoud wordt geen BTW geheven. Dat zijn dus baartjes van 1 gram tot 12,5 kilo die zijn bestemd als belegging. Ook de zogenaamde Bullion-munten waarvan de waarde ongeveer gelijk is aan de goudwaarde (zoals het gouden tientje of de ounce-munten) vallen onder dit 0% tarief.
Echter indien het goud is verwerkt, bijvoorbeeld tot juwelen, dan geldt het hoge tarief van 21%. Pas dus op met het kopen van gouden 22-karaats armbanden bij de Turkse juwelier; als u die 1 minuut later weer terug wil verkopen bent u minimaal 21% armer.

Zilver 21% of 6% of 0%

In Nederland geldt de volgende regeling. Let op; in andere (europese) landen verschilt deze regeling en ook de tarieven.

In beginsel wordt over al het zilver het hoge tarief van 21% geheven. Op baren voor belegging, op juwelen, op zilver bestek, op alles.

Uitzondering 1:
Als u van een particulier koopt (en dus niet van een onderneming) dan wordt er geen BTW geheven. Dit omdat die andere particulier niet BTW-plichtig is.

Uitzondering 2:
Als u koopt van een handelaar in tweedehands goederen (zoals een muntenhandelaar) dan valt het zilver in de marge-regeling. De handelaar moet dan 21% BTW afdragen over het verschil tussen de inkoopprijs en de verkoopprijs. Dit BTW-bedrag wordt niet op de factuur vermeld.

Uitzondering 3:
Beleggingsmunten zoals de maple-leaf vallen in beginsel onder de marge-regeling. De reden is dat op deze munten een nominale waarde staat vermeld, De importeur betaalt bij zijn aanschaf het lage BTW-tarief (9%) en dat wil hij graag terugzien bij verkoop. Ook moet de importeur de maak-kosten voor de munten betalen. De maakkosten en de BTW en een stukje winst voor de importeur resulteren samen in een opslag van circa 25%.

Uitzondering 4:
Papieren zilver. U koopt via uw beleggingsrekening een ETF die de waarde van het zilver volgt. Het zilver wordt (in New York of Londen) bewaard in een douane-depot waar geen BTW wordt geheven. U betaalt wél bewaarkosten van circa 0,5% per jaar. Het nadeel is dat u dit zilver niet kunt laten uitleveren.

Inkomstenbelasting

U moet over de waarde van uw beleggingen vermogensrendement-heffing betalen. Muntverzamelingen zijn vrijgesteld van deze heffing. Maar baren goud en zilver zijn beleggingen en deze vallen wél onder de vermogens-rendement heffing. U betaalt ongeveer 1,62% per jaar van de waarde van uw beleggingen aan de belastingdienst. Na 10 jaar is dat in totaal 16,2 %

Gelegaliseerde diefstal door de overheid

Het heffen van BTW over beleggingsproducten is in feite gelegaliseerde diefstal. De grondgedachte van BTW is dat bij producten die worden gebruikt of geconsumeerd de particulier belasting betaalt.
Maar beleggingsproducten in zilver zoals 1-ounce rounds of kilobaren zilver worden helemaal niet door particulieren aangeschaft om te worden geconsumeerd; ze worden gekocht om later weer te verkopen.
Er is bij beleggingsproducten in zilver helemaal geen sprake van toegevoegde waarde. Ze zijn slechts een "store of value" ofwel een opslag van waarde; een spaarpot. Vergelijkbaar met een spaarrekening bij de bank.
De ratio waarom crypto-valuta en aandelen en obligaties en beleggingsgoud NIET onderhevig zijn aan BTW-heffing en beleggingsproducten in zilver WEL, is in mijn ogen een dwaling door de wetgever die zo snel mogelijk gerepareerd zou moeten worden.

 

SM