logo

Goud en Turkije

Goud heet in de Turkse taal Altin

Goud speelt een belangrijke rol in Turkije als spaarmiddel. De enorme inflatie die keer op keer weer alle spaargelden van de burgers waardeloos maakt zorgt er voor dat de meeste Turken niet de Lira bewaren.

Op talloze plaatsen zie je in Turkije wisselkantoren. Voor die kantoren staat meestal een rij Turken die hun Lira's willen omwisselen voor dollars of euro's.

Als je dan als westerling aan komt lopen krijg je meteen een voorkeursbehandeling: je mag voor in de rij en je wordt als eerste geholpen, want jij wil euro's omwisselen naar Lira's. Daarmee kunnen ze dan de man of vrouw die achter je staat helpen. Er is dus een enorm tekort aan dollars en euro's in Turkije en rond het weekend sluiten de wisselkantoren daarom hun deur.

Een andere zeer geliefd spaarmiddel is goud. De modernste goudraffinaderij ter wereld staat in Istanbul; de IAR (Istanbul Altin Rafinerasi). Daar wordt goud uit veel diverse bronnen (juwelen uit Duitsland, oud goud uit Turkije en goud uit de goudmijnen van Afrika en Turkije) omgesmolten en gezuiverd tot 99,99% zuiver goud. Dit wordt is goudbaren aan beleggers verkocht. Baartjes van 1/2 gram tot 12,5 kilogram worden in de oude bazar van Istanbul aan de lopende band verkocht. Ik zag eens iemand 7 kilobaren in een oude krant wikkelen, dat deed hij in zijn schoudertas en doodgemoederd wandelde hij de winkel van de IAR uit.

Ook de nationale bank van Turkije bewaart goud. Maar er gebeurt in 2018 iets vreemds met dit goud.

Nationale goudvoorraad Turkije

De almachtige Erdogan roept de Turkse burgers op om de euro's en dollars en hun goud te verkopen door dit om te wisselen naar Lira's. Waarschijnlijk doet geen enkele Turkse burger dit. Maar de nationale Turkse bank doet dit wél.

De nationale bank had 582,2 ton goud in voorraad (begin 2018) en bij de laatste publicatie (juli 2018) bleek er nog maar 232,54 ton goud in de kluis te liggen. De Turkse nationale bank heeft in korte tijd 349,66 ton goud verkocht. Dit is een enorme hoeveelheid die een grote invloed had op de wereld goud-prijs.

Voor goud beleggers is het goede nieuws: de bodem van de Turkse nationale bank is in zicht. Er komt dus zeer binnenkort een einde aan het dumpen van goud door de Turken.

 

SM