logo

J.P. Morgan en het zilver monopolie

Wat is J.P. Morgan

J.P. Morgan is de grootste beursgenoteerde bank ter wereld. In 1907 nam J.P. Morgan het initiatief tot de oprichting van de FED; de geldscheppende centrale bank van Amerika, die niet in handen van de staat is maar van particuliere banken.
J.P. Morgan is onder andere actief als de grootste marketmaker in zilver-futures op de COMEX.

Wie heeft de grootste zilvervoorraad

Op dit moment heeft J.P. Morgan een enorm grote zilvervoorraad. Voor een klein gedeelte is dat de fysieke voorraad die ze achter de hand moet houden als tegenpartij in futures (want een koper van een future kan theoretisch de achterliggende waarde fysiek laten uitleveren) maar daarnaast hebben ze een enorme speculatieve voorraad zilver die niet dient als dekking van de future contracten. Deze voorraad is de afgelopen jaren opgebouwd met kleine hoeveelheden om de markt niet plotseling uit evenwicht te halen. Op 9 januari 2018 had J.P. Morgan reeds meer dan tweemaal de hoeveelheid zilver in haar kluizen, dan dat de gebroeders Hunt in de jaren 80 in Zwitserland hadden liggen.
De gebroeders Hunt moesten destijds hun dollars die ze met olie hadden verdiend gebruiken om daar zilver van te kopen. Hun imperium storte in elkaar toen ze met een tekort aan dollars kwamen te zitten en ze gedwongen hun voorraden zilver weer moesten verkopen.
J.P. Morgan hoeft geen dollars te lenen of te gebruiken; als geldscheppende bank en als onderdeel van de FED kunnen ze ongelimiteerd geld bijdrukken en op deze manier hebben ze in feite gratis geld.

Hoe groot is de speculatie in zilver

speculatieve positie in zilver futures

Op de COMEX kan in veel grondstoffen worden gehandeld in de vorm van futures. De relatieve grootte van het totale aantal SHORT-futures staat in bovenstaande grafiek. Handelaren hebben in feite de wereld-productie van 200 dagen reeds in het vooruit verkocht. Bij andere grondstoffen is dat doorgaans slechts enkele tientallen dagen.

Wat gebeurt er hier

De allergrootste handelaar in zilver futures is J.P. Morgan. Tevens is de allergrootste eigenaar van de fysieke voorraad zilver ook J.P. Morgan.
Aan de ene kant koopt J.P. Morgan met gratis geld fysiek zilver en op hetzelfde moment drukt dezelfde bank de prijzen van zilver door enorm short te gaan met future contracten.
In feite heeft deze bank nu reeds het wereld monopolie van zilver in handen; ze bepalen de prijs en ze hebben een enorme voorraad zilver liggen.
Wat weet deze bank wat wij niet weten?

De metaalbalans verschuift de komende 5 jaar

Op dit moment zijn er een aantal verschuivingen zichtbaar op de wereld zilvermarkt.

  1. De zilvermijnen produceren steeds minder zilver en er worden nauwelijks nieuwe mijnen geopend; de productieprijs van de mijnen ligt namelijk veelal onder de marktprijs die ze bij verkoop ontvangen. Er wordt met verlies geproduceerd.

  2. De maatschappij gaat in sneltreinvaart richting inzet van electriciteit (ten koste van gebruik van olie en gas). In al deze electrische apparaten zit een aantal microgrammen zilver als contactpuntjes en soldeerverbindingen. Ook neem de productie van Electro-volt panelen (zonnepanelen) enorm toe en daar zit ongeveer 20 gram zilver in per paneel (0,1 gram per cel). Een gezin met 20 zonnepanelen heeft dus 400 gram zilver op het dak liggen.

  3. Doordat er BTW op zilver zit, is fysiek zilver niet meer populair als beleggingsmiddel. De opkomst van de ETF maakt het mogelijk om zonder BTW in een flitsmoment grote hoeveelheden zilver te kopen. Op dit moment gebeurt dat niet omdat de zilverprijs reeds jarenlang een dalende tendens heeft. Zodra de prijzen weer gaan stijgen zal de ETF beleggingsvraag enorm toenemen.

Waarom doet deze bank dit

Centrale banken (Rusland, China) leveren hun dollars in voor fysiek goud. J.P. Morgan zet haar gratis geld om in fysiek zilver. Deze grote jongens weten iets wat wij als onnozele particulieren niet weten. Want waarom zou je waardevol geld (waar je leuke dingen mee kunt doen en wat je onder je matras kunt leggen voor later) omzetten naar dood metaal?
Klaarblijkelijk zien al deze geld-creërende instanties dat er iets fout gaat met ons fiat-geld. Wordt de functie van de dollar (als centrale valuta waarin alle wereld-transacties worden betaald) nog maar klein in de toekomst; ten koste van de crypto-currencies, renminbi, euro, IMF-drawing rights of de Yen? Gaat er een bank-run plaatsvinden in de dollar-wereld die dan vervolgens omslaat naar de andere valuta?

We weten het niet. Maar feit is dat deze centrale banken zich op dit moment wapenen tegen een val van de Dollar. J.P. Morgan heeft als oprichter van de FED en als grootste particuliere geldscheppende bank het vertrouwen in de dollar verloren en richt haar pijlen op zilver. En als de centrale banken dit doen, waarom zou jij als particulier dat ook niet doen?

Tip: de Amerikaanse overheid kan zeer eenvoudig beslag leggen op de zilvervoorraad van de ETF's (in 1933 confisceerden ze ook al het goud van haar burgers en in 1934 het zilver) en dan is jouw belegging in Amerikaanse zilver ETF's waardeloos.

Nederlandse wetgeving

Artikel 26 van de noodwet Financieel verkeer (25 mei 1978) geeft de Nederlandse overheid de mogelijkheid om het beleggingsgoud van haar burgers te nationaliseren.
Zilver wordt gezien als industrieel metaal (daarom zit er BTW op zilver) en er is geen wetgeving die de confiscatie van zilver mogelijk maakt.
Goud en zilver met een waarde hoger dan € 10.000 de EU in- of uit te transporteren wordt ook moeilijk. (bestrijding crimineel geld).

Naschrift 17 september 2019

Michael Nowak, algemeen directeur van de edelmetaal handels divisie van J.P. Morgan én commissaris bij de LBMA is door de FBI aangeklaagd en beschuldigd van langdurige en grootschalige zwendel. Hij heeft op grote schaal gedurende minimaal 8 jaar de zilverprijs gemanipuleerd. Hij deed dit door op de beurs voor futures steeds aankoop- en verkoop-orders in te leggen en vlak voordat die werden uitgeoefend trok hij ze weer in. Daardoor leek het voor derden alsof er op een bepaald moment veel kopers (of verkopers) in de markt waren, hetgeen een invloed op de prijs heeft.
Lees het (engelstalige) artikel hier ....

 

SM